2 april 2011

 


Foto: www.fotoakuten.seDöden lurar bakom hörnet
 
Sverige ÄR ett vinterland (5 månader om året i alla fall), och det
borde varje medborgare och invånare ha förvissat sig om. Varför händer det då så många olyckor? Jag hävdar att det är ren nonchalans och likgiltighet inför medmänniskorna.
Att köra vårdslöst eller utan vinterdäck då det är vinterväglag borde likställas med uppsåt att döda.

I dessa vårtider börjar det bli dags att byta till sommardäck på bilen. April är en månad då vädret kan ändras från värme till snöoväder på bara ett par timmar.
Många byter till sommardäck redan veckan innan april börjar. I tidningarna läser man om olyckor i snöovädrets och blixthalkans livsfarliga väglag. Många bilister verkar inte ta riskerna på allvar,
och skyller på att man inte var beredd på dåligt väglag osv. I grund och botten handlar det ju om att köra efter väglag och sunt förnuft.

Vad kan vi göra för att undvika dessa trafikfaror?
Det finns säkert många förslag redan hos trafiksäkerhetsverket. Alla trafikfaror går inte att undvika, men en stor del försvinner om vägarna underhålls och byggs med ett större säkerhetstänk. En europaväg-motorväg ska inte behöva gå igenom småsamhällen eller vara 2+1-väg. Långa sträckor är en sådan väg t.o.m en vanlig landsortsväg med hastigheter
på 30-70 km/h.

Det finns större problem i världen än detta men idag vill jag belysa trafikfaran och skänka en tanke till alla som årligen dödas i olyckorna. Ta hand om varandra genom att värna om varandra.


Rickard MileticDiskutera, tyck till, associera vidare på funderingen på forumet eller på vår Facebooksida.


Tillbaka till tidigare funderingar