18 september 2010


Foto: www.fotoakuten.se

 


Flyttbollen rullar

Sporten heter inte fotboll längre, den heter flyttboll. Sägs det snabbt märks ingen skillnad. Det är inte bollen som rullar, det är flyttlassen. Bollen har man kidnappat, släpar den i ett rep efter lasset. Flyttlassen är lukrativare än fotbollen. Zlatan har gett sig ut på vägarna igen och zignerat nytt zaftigt kontrakt. 

Det var visserligen längesen någon kunde stava till klybbtjänsla eller kluppsjänsla, men nu har sporten gett sig ut på vägarna. Kor och getter har intagit gräsplanerna. Där spelas kobingo och arrangeras getkapplöpningar. Korna betar av gräset och Betnet tar emot insatserna. Det gäller att tippa om Rosa ska skita vid hörnflaggan, i straffområdet eller helt enkelt släppa blajan på läktarplats. Sen ska man gissa vilken placering Gullspira får när getterna kutar mellan mållinjerna, med varsin stygg, fet liten unge sittande på ryggen med hotande piska, som getjockey.

På vägen mellan Nou Camp och San Siro befinner sig nu de nomaniserade flyttbollsspelarna, där de åker fram och tillbaks. Efter varje sträcka stoppar krämarna ner tjocka sedelbuntar i flyttbollsspelarnas fickor. Längs vägen säljs flyttbollsspelarnas tröjor och flyttbollar med rep runt sina runda halsar. Bollen är hängd, det är hjulen som rullar. Vi hittar inte hem till Strandvallen eller Ryavallen längre. Ingen klybb och ingen stybb. Ingen varmkorv i bröd med senap. Ingen ståplatsläktare och ingen hejaklack. Ingen boll som studsar och rullar. Inga skrubbsår på knäna och inga gräsfläckar på kortbyxorna. Inget pojklag och ingen lek. Nu är det allvar.


Mats Klasson
Diskutera, tyck till, associera vidare på funderingen på forumet.


Tillbaka till tidigare funderingar