3 juli 2010


Foto:www.fotoakuten.se

 

Hönan eller ägget?

I min barndom hade vi många djur på vår gård, men inga hönor. Därför köpte vi ägg hos grannarna Albin och Agda. Jo, hon hette faktiskt så. Så Cornelis ”Hönan Agda” ger mig annorlunda associationer. Jag ser Agda väga korgen med ägg med en besman, i sitt gamla men ombonade kök. Albin och Agda hade två vuxna hemmaboende söner, Gunnar och Sven. De två bor fortfarande på gården, så vitt jag vet. Om de har hönor och säljer ägg vet jag dock inte.

Denna löskokta inledning tar oss till den hårdkokta frågan: Vad kom först, hönan eller ägget? Låt oss nu äntligen försöka ge ett antal bra svar på den frågan. 

Här kommer mitt försök till svar: De flesta experter anser att de havslevande djuren kom före de landlevande. Eftersom det inte fanns några hönor i havet, men däremot gott om ägg (fiskars rom är väl ett slags ägg; dinosaurier och sköldpaddor t ex lade/lägger ägg) måste ägget ha kommit först. Om ni följer min linje, uppstår då frågan om vilket djur som lade det första ägget ur vilket en kyckling kläcktes?

Har ni andra teorier, välkomna med dessa! Mer eller mindre seriösa spelar ingen roll, bara de är roliga, tänkvärda eller intressanta.

Mats KlassonDiskutera, tyck till, associera vidare på funderingen på forumet.


Tillbaka till tidigare funderingar