16 februari 2013

I mitten av 1960-talet var jag en liten flicka som drömde om en alldeles egen skivspelare! Men att köpa en sådan var inget man gjorde bara så där, för dom var dyra. Så kom en julafton där ett av paketen till mig var den skivspelaren som jag önskat mig så hett. Mormor och morfar gav mig den och senare fick jag veta att min morfar tyckte att det hade varit bättre att köpa en bandspelare. Men de visste ju att jag ville ha skivspelaren och den blev min tillsammans med ett par singelskivor. Jag kommer inte ihåg alla men en av dom var I natt jag drömde med Hep Stars. 

Skivspelaren var en dröm; man kunde spela vinylskivor med 45 rpm (singlar) och 33 rpm (LP) och dessutom kunde man vända stiftet på skivarmen och spela 78 rpm-skivor (stenkakor) på den. Det senare använde jag inte av förklarliga skäl. Det fanns också radio i den och antennen som satt på sidan av skivspelaren fälldes upp, sen kunde man lyssna på Svensktoppen och Kvällstoppen som ju var populära program. Tyvärr har jag inte ett enda kort där man kan se denna skivspelare så om ni är nyfikna på hur den såg ut får ni klicka in er här och här.

Den jag hade var dock inte blå utan beige, men färgen hade ju ingen betydelse.
Om någon är intresserad av sådana gamla saker så heter den AIWA P172 radiogrammofon.

Utvecklingen går framåt och den ersattes 1972 av en Ferguson 3414 stereoskivspelare som inte gick av för hackor den heller.....med den tidens mått mätt.


Anita