26 januari 2013

 




Kaffe

Rostade bönor/bär från kaffebusken som finns i över 100 arter, är ett måste för många människor.

Hur härligt luktar inte nybryggt värmande kaffe på morgonen, då det fortfarande är mörkt, kallt och ruggigt ute. Kaffe tillsammans med en god bok, i goda vänners lag eller bara en stilla koppi soffan eller älsklingsfåtöljen.

En del gör "kok-kaffe", andra brygger det, men det moderna är kapselmaskinerna som hysterihandeln vill få oss att införskaffa. Det finns dyra och det finns billiga. Ofantligt många smaker och märken.

Dricka kaffe började man redan för två tusen år sedan i Etiopien, och det spred sig via Turkiet och nådde Europa i slutet på 1600-talet. I Sverige och Finland dricker man mest kaffe per person i världen. De största producenterna är Brasilien, Vietnam, Colombia och Etiopien.
Kafé K-kaffet tillverkas däremot i Sverige, men kan närhelst avnjutas utan att använda filter eller bönor. =)

Själv är jag en storkonsument och nästan måste ha kaffe på morgonen och på rasterna. Förr hade jag socker i, men idag är kaffet så mycket godare utan onödiga kolhydrater, som dessutom, tycker jag, förstör smakupplevelsen. Zoégas är min favorit oavsett rostning.

Lite kuriosa:
Kaffebönorna Kopi Luwak som tillhör de exklusivaste, skördas inte från busken. Istället utvinner man bönorna ur spillningen från kattdjuret indisk palmmård. En kopp kaffe från dessa bönor lär ha kostat omkring 50 brittiska pund år 2008. 

Ni som inte gillar kaffe kan bortse från dennna information och istället avnjuta enkopp cyberkaffe i form av en lugn stund här inne på Kafé K.

Rickard Miletic




Tillbaka till tidigare Lördagstips